top of page

ZNANOST O ZEOLITU

Naraven zeolit klinoptilolit je vulkanskega izvora, kar govori tudi njegovo grško ime zeo (kuhati) in litos (kamen). Ima zelo porozno strukturo.  V naravi se nahaja v obliki kamenine, ki jo je za uporabo potrebno predelati.  En gram zeolita ima lahko do 100 m² notranje površine, kar mu daje izredne fizikalne in kemijske lastnosti. Je alumosilikatni mineral, kjer silicijevi in aluminijevi oksidi tvorijo pravilno kristalno strukturo v obliki satja. Kanalčki v satju so zelo majhni, saj so premera le za par atomov. Struktura je tridimenzionalna in zelo stabilna.

 

Zeolit klinoptilolit je mineral, ki je že več kot 800 let znan po tem, da razstruplja človeško telo.  Obstaja veliko znanstvenih člankov in pričevanj o njegovi učinkovitosti. Dr. Ilse Triebnig deluje v Avstriji, prof. Fedele Manna pa v Italiji . V Nemčiji se veliko ukvarja z zeolitom in njegovo uporabo prof. dr. Karl Hecht. Učinkovitost dokazuje z znanstvenimi raziskavami in osebno s svojo briljantnostjo in dolgoživostjo.

HD REŠETKASTA STRUKTURA ZEOLITA.png

Zeolit je bil doslej znan le v obliki prahu, ki zaradi velikosti delcev ne more prehajati skozi sluznico. Tako lahko zeolit v prahu očisti telo le skozi prebavni trakt. Na ta način možganov in celic drugih organov zeolit v prahu ne more očistiti težkih kovin. Razvoj je šel tudi na tem področju naprej. Obstaja močno prečiščen hidroliziran zeolit, ki z vodo tvori koloid in ga telo zaradi tega lahko vpije že skozi ustno sluznico. 

 

Kako deluje?

Z novim postopkom toplotne obdelave, frakinga in hidrolize se zeolit očisti primesi in dodatno filtrira ter aktivira. S tem se mu še poveča negativni naboj, kar je tudi ključna lastnost zeolita v tekočini. Tako v obliki koloida postane biološko dostopen vsem celicam. V telo ga vnesemo s kapalko, kjer že v ustih skozi sluznico preide v kri. Po telesu potuje po krvnem in limfnem sistemu ter lovi težke kovine, toksine (lahko amonijak), sestavne delce virusov. Tam deluje kot kationski izmenjevalec. To pomeni, da izmenjuje velike a slabo elektronsko nabite pozitivne ione (katione), kot so magnezij, kalij, kalcij, natrij z manjšimi a zelo pozitivno nabitimi ioni težkih kovin kot so živo srebro, svinec, arzen, aluminij... Kationi težkih kovin imajo zelo veliko afiniteto (privlačnost) do negativno nabite strukture zeolita, ki jih veže v svoje kanalčke in ne izpusti več. S tem pa zeolit v tekočini odda v telo katione dobrih lahkih kovin (Na, K, Mg), ki jih telo vzame kolikor jih potrebuje. Obremenjen zeolit se po petih do sedmih urah izloči iz telesa z urinom. Zato ni nevarnosti, da bi prišlo do predoziranja. 

 

Na kaj deluje?

Svetovna zdravstvena organizacija je že v sedemdesetih letih prejšnega stoletja opozorila, da je večina kroničnih bolezni povezana z težkimi kovinami in toksini. Nastanek kroničnih bolezni se lahko z jemanjem zeolita v tekočini pravočasno prepreči, oziroma očiščene celice ponovno aktivirajo samozdravilni sistem v organizmu.  Zeolit v tekočini očisti možgane in razbremeni centralni živčni sistem, lahko zmanjša negativna vnetja v telesu, čisti odpadne snovi iz telesa in krvnih žil.  Iz telesa se izločijo z urinom. Deluje na vzroke kroničnih bolezni in celo depresijo, ki jih zaradi težkih kovin povzroča blokada možganov in osrednjega živčnega sistema. Zmanjšuje utrujenost, odpravlja migrene in boleče sklepe, zamegljen um, negativne vnetne procese, prebavne težave, dovzetnost za okužbe, živčnost, tesnobo, nespečnost, slab spomin, zakisanost telesa, kožne izpuščaje, izgubo koncentracije ter nihanje razpoloženja.  Dokazano je, da so avtizem, ADHD, multipla skleroza, parkinsonova, alzheimerjeva in podobne bolezni lahko povzročene zaradi vpliva težkih kovin.

 

Pri čem pomaga?

Pomaga lahko mnogim bolnikom z rakom, ki se zdravijo s kemoterapijo ter radioterapijo in imajo neželene učinke po terapiji. Klinoptilolit lahko zaradi izjemnih fizikalno-kemijskih lastnosti, ustrezne homogenosti in kakovosti pomaga zmanjšati ali preprečiti te težave.  

Zeolita klinoptilolita ni mogoče obravnavati kot neposredno protitumorsko sredstvo, temveč kot pomožno sredstvo pri zdravljenju rakavih bolnikov. Res je, da je v nekaterih objavljenih poskusih klinoptilolit /in vitro/(v laboratoriju) in ali /in vivo/(naživalih) pokazal protitumorski učinek. Upoštevati je treba, da učinkov /in vivo/ in /in vitro/ ni mogoče primerjati zaradi različnih mehanizmov delovanja.

Dokazan je učinek klinoptilolita v celičnem mediju na preživetje celic in na aktivnost nekaterih ključnih proteinov, ki uravnavajo preživetje celic, delitev in odziv na stres. V celicah, izpostavljenih klinoptilolitu, so opazili apoptozo kot posledico sprememb, ki jih povzročajo zeoliti, zlasti v celičnem mikrookolju z mehanizmi, ki so odvisni od adsorpcijskih značilnosti in lastnosti ionske izmenjave. Študije celičnih kultur /in vitro/ kažejo, da klinoptilolit zavira rast več celičnih kultur z inhibicijo protein kinaze B, indukcijo supresorskih proteinov p21 in p27 ter indukcijo apoptoze. Za normalno delovanje organizma je apoptoza nujno potrebna, saj se s tem odstranjujejo celice, ki so okužene, imajo poškodovan DNK, so rakasto spremenjene ali so odvečne.

Na žalost še nimamo sistematičnih kliničnih študij o učinkih zeolitov na postterapevtski potek bolnikov z rakom. Obstaja pa veliko pripovednih opisov pomembnega izboljšanja neželenih učinkov bolnikov, zdravljenih z zdravili proti raku. Zato podatki, navedeni v znanstveni literaturi, nedvomno kažejo na potencialno ugoden učinek zeolitov na potek bolezni po agresivni terapiji. Zaradi posebnih fizikalno-kemijskih lastnosti so lahko zeoliti zelo koristni pri rehabilitaciji bolnikov, zdravljenih zaradi malignih tumorjev.

  

Dobre rezultate je pokazal tudi v borbi z nekaterimi virusi (hepatitis, adenovirus...). Zeolit ima protivirusne lastnosti zaradi svoje potencialne sposobnosti adsorpcije virusnih delcev. Virusi se razmnožujejo v celicah, kjer uporabijo gostiteljeve celične procese za svoje pomnoževanje. Najprej se izdelajo deli virusov, kot na tekočem traku, na koncu katerega je virus v celoti zgrajen. Zeolit adsorbira virusne dele v pore mikroniziranih zeolitnih agregatov. To pojasnjuje, zakaj se zdi, da zeolit blokira razvoj številnih virusnih okužb. Verjetno deluje podobno tudi na nam trenutno zanimiv virus COVID-19, vendar za to še ni raziskav. Mogoče pa, saj je podobno kot hepatitis tudi COVID-19 virus RNA tipa. 

 

Veliko vlogo igra pri hujšanju. Znano je, da se največ težkih kovin in toksinov skladišči v kosteh in v maščobnih tkivih. Ena vrsta zaščite telesa proti težkim kovinam je tudi ta, da jih telo obda z maščobnimi celicami. Ob hujšanju in raznih razstrupljanjih se ti strupi sprostijo v telo in povzročijo škodo. Zato je zelo pomembno, da se pred in med hujšanjem tudi kvalitetno razstrupimo. 

 

Kot omenjeno se težke kovine shranjujejo tudi v kosteh, predvsem svinec. Z staranjem in osteoporozo se svinec sprošča v telo in povzroča težave. To prizadene predvsem ženske v menopavzi in starejše nosečnice. Znano je, da poleg dobrega, dobi otrok od mame tudi težke kovine in toksine. Tudi iz tega razloga bi bilo priporočljivo, da se vse, ki želijo zanositi pred tem dobro razstrupijo.

 

V telesu deluje rahlo alkalno, oziroma uravnava pH vrednost in s tem odpravlja zakisanost telesa kar zmanjšuje možnost razvoja nekaterih bolezni, ki jim ustreza kislo okolje. Zelo pomaga tudi pri hitrejši regeneraciji po večjih fizičnih obremenitvah. 

 

Zelo dobro vpliva tudi na kožo. Mnogim je že odpravil težave z luskavico in podobnimi stanji na koži. Veliko uporabnikom se stanje kože izboljša. 

Pozitivne učinke bi lahko še dolgo naštevali. Obstaja že tisoče pričevanj o pozitivnem delovanje zeolita v tekočini. Pomembno je vedeti, da je bilo veliko študij narejenih z zeolitom v prahu in da ima zeolit v tekočini še bistveno močnejše učinke zaradi lastnosti, da preide v krvno-limfni sistem in možgane ter zato pozitivno deluje na vse celice v telesu.

 

Če je vaše telo zelo obremenjeno s toksini boste učinke občutili že v parih dneh. 

 

Zeolit v tekočini deluje pasivno in ni zdravilo. Klinoptilolit na splošno velja za varnega in je s strani FDA potrjen kot prehransko dopolnilo. Zeolit v tekočini izhaja iz 100% naravnega minerala. Neželjeni učinki niso znani in ni znano, da bi povzročal alergijske reakcije. Ni doping. Uporablja se ga lahko tudi ob jemanju zdravil, vendar v razmaku dveh ur.

Članki: 

 

učinki splošno 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515299/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277462/

http://www.fortunejournals.com/articles/potential-role-of-zeolites-in-rehabilitation-of-cancer-patients.html

luskavica

http://zeoliteandpsoriasis.blogspot.com/

https://safecellphones.wordpress.com/2009/09/16/natural-zeolite-is-improving-my-psoriasis/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5431928/

avtizem

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/baby-teeth-link-autism-heavy-metals-nih-study-suggests

https://heavy-metal-toxicity-diseases.imedpub.com/heavy-metals-and-autism.php?aid=17209

https://ncdsupport.com/ncd-testimonials/product-testimonials-autism/

rak

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704424/

http://www.fortunejournals.com/articles/potential-role-of-zeolites-in-rehabilitation-of-cancer-patients.html

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.00442/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699750/  

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2016/7825432/

https://www.longdom.org/open-access/chronic-toxicity-of-some-heavy-metals-and-breast-cancer-in-egyptianfemales-2161-0495.1000109.pdf

antivirusno delovanje

https://www.erboristeriarcobaleno.com/files/ncd_antiviral.pdf

Alzheimer

https://med-fom-ubcmj.sites.olt.ubc.ca/files/2019/08/UBCMJ-Volume-11-Issue-1-12-14.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007/s10534-014-9719-6

Parkinson

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.00218/full

bottom of page