top of page

DETOKSIKACIJA

"Pomahajmo težkim kovinam in toksinom v slovo!"
No GNO.png

Naše telo je nenehno izpostavljeno  toksinom in težkim kovinam. So v hrani, ki jo jemo,v zraku, ki ga dihamo, v  izdelkih, ki jih nanašamo  neposredno na kožo ter zdravilih in kemikalijah, ki jih uporabljamo. Temu se telo upira z razstrupljanjem, ki  je naravni proces in se v nas dogaja ves čas. Običajno razstrupljanje deluje tako, da telo odstrani, nevtralizira, spremeni kemično strukturo ali shrani toksine.  Številni vitalni organi si nenehno prizadevajo za filtriranje in odstranjevanje toksinov. Jetra, ledvice, pljuča, debelo črevo in koža podpirajo te naravne funkcije razstrupljanja. Filtrirajo in čistijo kri, odstranijo odpadke in ščitijo telo pred škodljivimi toksini. To vse deluje, če so škodljive snovi v znosni meri. Današnji svet pa je zelo strupeno okolje. Večja izpostavljenost težkim kovinam, zapletenim industrijskim kemikalijam in življenski slog nas močno obremenjuje, zato organizem ne zmore več v celoti odstranjevati vseh toksinov, ki se kopičijo v nas. Naše zdravstveno stanje je lahko že bolj odvisno od našega okolja kot od genov.

Pomembno je torej, da telesu pri teh procesih pomagamo tudi sami. To je podobno kot pri vzdrževanju avtomobila, kjer vemo, da je potrebno zamenjati zamašen filter ali menjati olje. Pri svojem telesu pa to radi spregledamo in se obrnemo po pomoč šele, ko se pokažejo težave v obliki raznih bolezni. Čeprav so težave zaradi težkih kovin precej pogoste, jih v glavnem ne diagnosticirajo. To pa zato, ker je zastrupljenost s težkimi kovinami izmikajoč se sovražnik.

V našem telesu je dobro skrit in se nikoli ne razkrije, razen če ga aktivno iščemo kar pa se redko zgodi, saj so take preiskave zelo drage.

Dobro je, da se zavedamo od kje tudi lahko izvirajo naše težave z zdravjem.  Velikokrat se navkljub zdravemu načinu življenja ne počutimo najbolje oziroma imamo kronične bolezenske znake, ki jim ni mogoče odkriti vzroka. Lahko smo bili dolga leta zdravi, v nekem trenutku pa začutimo spremembe.  Toksini se v nas nabirajo počasi in ko presežejo našo mejo nastopijo težave. Ne vplivajo le na fizično delovanje telesa, temveč tudi na duševnost in energetsko ravnovesje ter ovirajo njegovo delovanje in izzovejo obolenja. To lahko vodi do odgovora da nismo bolni ampak zastrupljeni. 

Kaj lahko storimo sami ?   

 

Najbolj pomembna je preventiva. Telo očistimo toksinov.  S tem se lahko že v začetku izognemo mnogim težavam, ki bi nastopile zaradi teh vzrokov. Če pa so težave že prisotne pa je vredno (poleg zdravljenja) poizkusiti tudi z razstrupljanjem saj je mnogo zapisanih primerov strank, katerim  se je stanje izboljšalo.

Obremenitev telesa s težkimi kovinami, radioaktivnimi elementi in strupenimi snovmi  iz okolja je danes vse večja in se ji ne moremo izogniti.  Medtem ko so nekatere težke kovine v majhnih količinah za ohranjanje metabolizma potrebne, denimo cink, baker in selen, so druge težke kovine, kot so svinec, živo srebro, kadmij in arzen, za zdravje škodljive.

IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka) uvršča arzen in kadmij med dokazane kancerogene snovi za človeka, svinec pa med možne kancerogene. Kadmij je povezan z rakom pljuč in prostate, arzen pa z rakom pljuč, kože, jeter in limfnega sistema. Svinec negativno vpliva na razvoj možganov in živčevja. Živo srebro ovira možganske funkcije, okvari živčni sistem, povzroča mišične krče in alergije. Težke kovine pa ne vplivajo le na fizično delovanje telesa in energetsko uravnoteženost temveč tudi na duševnost. S časom se te snovi v telesu kopičijo, ovirajo njegovo delovanje in izzovejo obolenja. Izvori stupenih snovi so povsod in se jim ne moremo izogniti. Nekatere prinesemo že preko mame s seboj na svet. V razvitih državah se danes najde v dojenčku že do 200 različnih toksinov. Večino dobimo skozi življenje z cepljenji, hrano in nasploh iz okolja v katerem živimo. Toksini in težke kovine se v ljudeh različno skladiščijo in nimajo vedno enakega delovanja. Zato tudi ljudje različno reagiramo na te snovi. Večji problem v telesu pa naknado predstavlja še oksidacija in soli kovin. 

Kratek opis glavnih učinkov delovanja nekaterih škodljivih kovin.

SVINEC

močno oslabi telo. Nadomešča kalcij v kosteh, jih oslabi in počasi povzroča eno vrsto osteoporoze. Svinec se najbolj nalaga v kosteh, povzroča biološko nedostopnost kalcija in izpodriva kalcij. Svinec zavira encime, povezane s sintezo hemoglobina, poveča hitrost uničenja rdečih krvnih celic in deluje na živčni sistem. Prav tako nadomešča kalcij v krvnih celicah in s tem škoduje krvi. Svinec lahko zviša raven sečne kisline in poslabša delovanje ledvic, kar vodi do protina. Zaradi razpršenega delovanja lahko svinec poškoduje vsak telesni organ. Prvi simptomi obremenjenosti s svincem se kažejo kot utrujenost, brezvoljnost in apatija. Ker so simptomi zelo splošni, jih zdravniki prej povežejo s psihičnimi težavami kot zastrupitvijo s težkimi kovinami. 

ŽIVO SREBRO

je med najbolj strupenimi elementi, ki jih človek pozna. Je tudi najpogostejša težka kovina na svetu danes. Sprošča se pri kurjenju premoga v termoelektrarnah. Za Nemčijo je to 7t letno. Živo srebro najdemo v številnih zdravilih na recept in v prosti prodaji, zobnih zalivkah in cepivih. Mnogo simptomov je lahko posledica kronične zastrupljenosti z živim srebrom. Pogosto se naseli globoko v možganskih tkivih, ledvicah in jetrih. Lahko povzroča avtizem. Strupeni učinki živega srebra in njegovih spojin so pogojeni z njegovo topnostjo. Živo srebro ima največjo topnost v vodi izmed vseh kovin, in sicer je topnost elementarnega živega srebra v vodi pri 25 °C 56 μg/L. Metil živo srebro in etil živo srebro imata relativno dobre lipofilne lastnosti, kar jima omogoča prehajanje preko celičnih membran in raztapljanje v mščobnih tkivih. Obe spojini je zato težko odstraniti iz organizma.

KADMIJ

je zelo strupena kovina. Mednarodna organizacija za proučevanje raka je leta 2012 uvrstila kadmij v skupino 1 kot kancerogenega. Za njegovo prisotnost v naravi je uglavnem odgovoren človek. V telesu se veže podobno kot kalcij in s tem zmanjšuje njegov vnos v telo. Je pogosta kovina, ki jo najdemo v marihuani cigaretnem dimu, vodi iz vodovoda nekaterih predelanih in rafiniranih živilih in v morski hrani zlasti školjkah. Udihavanje kadmijevega oksida (poklicna izpostavljenost, kajenje) je najbolj nevarna, saj telo skozi pljuča vpije 40% vdihanega kadmija. Absorbcija preko črevesne sluznice je razmeroma slaba (pod 5% zaužitega). Njegovih učinkov je veliko. Prizadene predvsem ledvica, kardiovaskularni sistem, kosti. Kadmij zavira DNK popravljalne mehanizme. Ocenjujejo, da v naravi letno pristane okoli 25.000 – 30.000 ton kadmija. 

http://vsvo.si/images/pdf/2014022657_NEKAJ_O_VNOSU_KADMIJA_S_HRANO_V_SLOVENIJI.pdf

ARZEN

je zelo strupen mineral. Ko vstopi v naravno kroženje se ne uniči. Zastrupitev z arzenom je danes zelo pogosta in do neke mere prizadene večino ljudi. Arzen je  strup, ki prizadene srce in levo stran možganov. Arzen je močan encimski strup in moti nadledvični žlezi. Deluje na proteine s cinkom, ki jim onemogoča delovanje in s tem slabša tvorbo belih krvnih teles. V JV Aziji so območja, ki so zelo kontaminirana z arzenom, kjer se goji riž. Številna jezera so onesnažena z arzenom, ki zastruplja ribe. Arzen najdemo tudi v pivu, vinu, rižu in maslu.  Uporablja se kot pesticid na sadju in grozdju. Veliko se ga sprosti pri proizvodnji bakra.

  

PLATINA

se slabo absorbira preko prebavne cevi, vendar pa je absorpcija višja pri vdihovanju. Platina se sprošča skozi izpušne cevi avtomobilov, zato so vrednosti povišane v garažah, tunelih, parkirnih hišah in drugih polzaprtih ali zaprtih objektih, kjer poteka promet. Posledice izpostavljenosti platini v obliki kovine zdravju ni škodljiva, škodljive pa so njene soli, saj povzročajo alergijske reakcije, vnetja in težave z dihanjem. Simptomi pretirane izpostavljenosti platini so: vnetje očesne veznice, astma, vnetje nosne sluznice, oslabitev imunskega sistema in kožna vnetja. Do zastrupitve največkrat pride pri nekaterih metodah za zdravljenje raka (kemoterapija za zmanjševanje rasti tumorjev). Daljša izpostavljenost lahko povzroči poškodbe kostnega mozga, pljučna obolenja, poškodbe sluha, raka, poškodbe ledvic in spremembe v zapisu DNK.  

ALUMINIJ

je zelo pogosta kovina v zemlji in jo vpijajo vse rastline. Prisoten je tudi v deodorantih, ličilih in zdravilih. Izloča se iz alufolij za živila, sploh če so v stiku s kislim. Zelo vpliva na različna psihična obolenja, kot so depresija, utrujenost, daljši odzivni čas ter motnje koncentracije in koordinacije ter lahko povzroča Alzheimerjevo bolezen. Ljudem, ki imajo težave z ledvicami, se aluminij nalaga v večjih količinah, saj ga ledvice ne morejo normalno izločiti. Pri otrocih, ki so izpostavljeni zdravilom z aluminijem, se pojavijo okvare na skeletnem sistemu. Aluminij v deodorantih lahko povzroči lokalni dermatitis, problematičen pa je tudi zato, ker večji delež preide v kri in limfni sistem. Več raziskav tudi nakazuje, da izpostavljenost aluminiju poveča možnost za nastanek raka na pljučih, mehurju in bezgavkah.

PRIMER: 430% povečano izločanje živega srebra po 7. dnevih uporabe. 10 kapljic 2x dnevno. Neželeni učinki niso znani.

Hg izločanje 17.09.18.jpg
Hg izločanje 24.09.18.jpg
bottom of page