ZERO IN

Sestavine:

TIROZIN

TEANIN 

ŽAMETNI FIŽOL

KURKUMIN

BOROVO LUBJE

D VITAMIN

je prehranski dodatek, ki deluje kombinirano na celo telo. Glavni poudarek je na počutju in antioksidaciji. Je kapsula iz 100% naravnih sestavin - izvlečkov borovega lubja, semena žametnega fižola, kurkume, in vitamina D, ter aminokislin Tirozin in Teanin, ki sta zelo pomembni za pravilno delovanje našega telesa. Kapsula je iz veganskega ovoja.

Glavni učinek je vzpodbuditi procese v telesu na način, da telo z naravnim procesom ponovno začne proizvajati normalne količine dopamina in serotonina, ki sta poznana kot hormona sreče in zadovoljstva.

ZERO IN izboljša fokus, odpravlja kronično utrujenost, poveča energijo telesa in ščisti misli ter posledično poveča produktivnost in koncentracijo.

Zaradi delovanja na stresni hormon telo ne pade iz ravnotežja, bistveno bolje odreagira na težave in se ne počuti več pod stresom. Lahko poveča tudi napredek v fizični zmogljivosti, športu in na splošno kondicijo.

Nekateri posamezniki občutijo spremembe že po 20-30 minutah ko kapsulo vzamejo na prazen želodec. Drugi pa zaradi velikega deficita dopamina in serotonina, potrebujejo do 7 dni, da začnejo čutiti pozitivne in prave učinke kapsul. To pa zato, ker imamo zelo osiromašeno hrano, naše telo ne dobi dovolj velike količine hranil, ki bi povzročile da telo samo ustvarja dovolj dopamina in serotonina.

Vsekakor se za dosego boljšega učinka ZERO IN-a priporoča začetek čiščenja telesa z CLEAN SLATE-om, kar bo tudi sicer pomagalo pri boljši absorpciji vitaminov in hranil.

ZERO IN kapsule so odlično hranilo za naše telo.

Ena kapsula ZERO IN vsebuje 1000 IU vitamina D.

Opis in delovanje sestavin v ZERO IN 

 

N-ACETYL-L-TYROSINE (Tirozin)

 

N-acetil-L-tirozin (NALT) je acetilirana oblika aminokisline L-tirozin. NALT je  izhodiščna snov za sintezo vseh kateholaminov (dopamin, adrenalin, noradrenalin). Dopamin ima pomembno vlogo v možganskih dejavnostih, povezanih z nagrajevanjem, motivacijo in užitkom. Ključno vlogo ima pri moduliranju osredotočenosti, motivaciji, kognitivne fleksibilnosti in čustveni odpornosti. Poleg teh ustvarjalno-produktivnih zmogljivosti in stanj je dopamin eden glavnih regulatorjev motoričnega nadzora in koordinacije gibov telesa, zato je pomemben tudi za vadbo in mišično zmogljivost. Oskrba z NALT (ali drugimi viri L-tirozina) za kognitivno podporo je lahko še posebej koristna pri sodelovanju v zahtevnejših ali stresih nalogah. Podpira delovni spomin, mentalno prilagodljivost in obdelavo informacij. Ima odlične učinke v sinergiji  z žametnim fižolom (mucuna prurians).

 

V možganskih funkcijah podpira delovni pomnilnik, kognitivnost, fleksibilnost, logično sklepanje, matematično obdelavo, konvergentno ("globoko") razmišljanje in zaznavno-gibalno naloge. Je predhodnik za sintezo dopamina, noradrenalina in adrenalina.

Ščiti pred izčrpanostjo nevrotransmiterjev zaradi povečane možganske aktivnosti in padcem zmogljivosti med kognitivno zahtevnimi nalogami. Ščiti pred škodljivimi vedenjskimi odzivi ter zmanjšanjem ravni noradrenalina in zvišanjem krvnega tlaka, ki ga povzroča stres.
Podpira splošno razpoloženje.


Še boljše deluje v sinergiji z  žametnim fižolom (Mucuna Pruriens) in vitaminom C.

 

L-THEANINE (L-Teanin)

 

L-teanin je pomirjujoča aminokislina, ki se naravno pojavlja v zelenem čaju. Uporablja se kot  podpora usmerjeni pozornosti, duševni budnosti in mirnemu, sproščenemu občutku duševne energije. L-teanin se pogosto uporablja s kofeinom,  ker kombinacija podpira preklapljanje med nalogami, natančnost in fokus. L-teanin spodbuja alfa možganske valove (α-valove), za katere velja, da so oznaka sprostitve. To možgansko stanje tudi zmanjša zaznavanje stresa. L-teanin ima še nekaj manj znanih funkcionalnih učinkov. L-teanin se lahko razgradi na glutamat, ki je gradnik za glutamatergično signalizacijo (tj. pot glutamat-GABA) in za glutation, antioksidant, ki se uporablja za razstrupljanje.  L-teanin  pripravi specializirane imunske celice - celice gama delta T, ki pomagajo imunskemu sistemu, da se učinkoviteje odziva na nove antigene in okrepi imunski spomin. Podpira absorpcijo aminokislin in zdravo staranje in dolgoživost. 

 

Pri možganskih funkcijah podpira pozornost, pomnilnik, učenje, izvršilno funkcijo in hitrejše reakcijske čase. Omogoča učinkovit in kakovosten spanec.

Aktivno deluje na alfa (α) možganske valove (α-valovi so povezani s sprostitvijo, selektivno pozornostjo in duševno budnostjo), aktivnost hipokampusa, dopaminsko signalizacijo in signalizacijo serotonina. 


Podpira nevroprotektivne funkcije. Deluje na sproščeno razpoloženje, zdrave vedenjske in kognitivne odzive ter modulira psihološki in fiziološki odziv na stres, zato tudi zmanjša aktivnost živčnega sistema v boju ali begu (t.i. Spodbuja sprostitveni odziv).

 

MUCUNA PRURIENS (Žametni fižol)

Mucuna pruriens je fižol, ki raste na Kitajskem in Indiji. Ima nevroprotektivne in adaptogene učinke. Mucuna pruriens izboljšuje razpoloženje in povečuje osredotočenost in motivacijo.
Njegova glavna zdravilna učinkovina je L-DOPA. Ker je naravna, boljše deluje na telo kot sintetična. Pomaga pri Parkinsonovi bolezni. Uravnava tudi raven dopamina, noradrenalina, adrenalina in serotonina v možganih .
Zmanjša proizvodnjo kortizola kot odziv na stres. Je močan antioksidant, deluje protivnetno in proti diabetično. Pri moških dviguje libido . Pomaga pri zastrupitvi z nevrotoksini in težkimi kovinami. V Ajurvedski medicini se ga zelo uporablja, tudi kot pomoč pri pikih strupenih kač. 

TUMERIC (Kurkumin)

Kurkuma vsebuje aktivno snov imenovano kurkuminin, ki daje curryu rumeno barvo. Je zelo močan antioksidant in antiseptik. Kot antioksidant sam nevtralizira proste radikale, hkrati pa tudi stimulira lastne antioksidantne encime v telesu. Izboljšuje delovanje možganov in manjša tveganje za možganske bolezni.  Potekajo tudi raziskave glede vpliva na Alzheimerjevo bolezen. 

Kurkumin stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Poskrbi, da so jetra zaščitena pred strupi, ki jih vsakodnevno vnašamo v telo.

Ker deluje antiseptično in antibakterijsko jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin. Pospešuje prebavo in uravnava presnovo, priljubljena je pri vseh, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov. Zaradi svojega blažilnega učinka je zelo uspešna tudi pri zdravljenju želodčnih težav, saj preprečuje nastajanje čirov.                                                                                                                                       

Zahodna medicina zadnja leta intenzivno raziskuje vse pozitivne učinke kurkumina na telo.

 

PROANTHOCYANIDINS PROANTOCIANIDINI  (Izvleček borovega lubja)

Proantocianidini so skupina flavonoidov, ki jih najdemo v borovem lubju, grozdnih peškah in drugih rastlinskih virih. 

Njjihova uporaba sega v 1500. leto, ko so se francoski raziskovalec Jacques Cartier in njegovi mornarji med dolgimi plovbami iz Francije v Novi svet spopadali s skorbutom -  pomanjkanjem vitamina C. 

Danes vemo, da je borovo lubje dober vir vitamina C, pa tudi številnih fitokemikalij in naravnih rastlinskih spojin, ki podpirajo boljše zdravje. "Zvezdice" v tej skupini so proantocianidini, močne antioksidativne spojine (močnejše od vitaminov C in E), ki zagotavljajo številne dodatne koristi za zdravje. 

Če imate prekomerno telesno težo ali imate slabo zdravje, bo vaše telo ustvarilo presežek spojin prostih radikalov. Le-ti sprožijo v telesu vnetja, poškodujejo vašo DNA in ogrozijo vaše zdravje. Antioksidanti te notranje požare pogasijo. Raziskave so pokazale, da  proantocianidini lahko preprečijo in zmanjšajo to oksidativno škodo zaradi prostih radikalov. 

Antioksidante lahko v telo vnašamo tudi s sadjem in zelenjavo.
 

Ekstrakt borovega lubja pomembno vpliva na raven dušikovega oksida (NO) v telesu, ki je odgovoren za vazodilatacijo in izboljšanje pretoka krvi. Če se spopadate z nizkim libidom ali erektilno disfunkcijo ali imate visok krvni tlak, je zvišanje ravni NO v telesu učinkovita strategija za odpravo teh razmer. Zmanjša tudi otekanje nog ,oziroma bistveno zmanjša probleme s kronično vensko insuficienco. 

Izvleček borovega lubja vam lahko prinese nekaj dodatnih koristi, če se spopadate z visokim krvnim sladkorjem, sladkorno boleznijo ali sladkorno boleznijo. 

 

Proantocianidini omilijo simptome prehlada in lahko skrajšajo okrevanje. 

 

Izboljšajo lahko vašo možgansko funkcijo.

Stres, slaba prehrana in pomanjkanje spanja lahko prispevajo k neoptimalnemu delovanju možganov. Izvleček borovega lubja tu zelo pomaga. Nove raziskave kažejo, da so odrasli, starejši od 55 let, ki so uporabljali izvlečke borovega lubja, pokazali boljše rezultate pri nalogah, povezanih z možgani, v primerjavi s skupinami, ki so prejemale placebo. Raziskovalci verjamejo, da koristi izvirajo iz antioksidativnih učinkov izvlečka, ki so sposobni zmanjšati oksidativni stres (povezan s slabo prehrano, velikim stresom, premalo gibanja itd.).


Zaščitijo kožo pred poškodbami sonca.

Pravilna izpostavljenost soncu in vitamina D sta ključnega pomena za vaše zdravje in vitalnost. Prekomerno in napačno sončenje pa ima lahko tudi negativne posledice na kožo. Dokazano je, da dodatek izvlečka borovega lubja nudi zaščito pred škodljivimi UVB žarki in lahko zmanjša hiperpigmentacijo in izboljša delovanje kože. Če veliko časa preživite na soncu, je to lahko dobra dodatna podpora za kožo.

Zmanjšajo vnetja.
Citokini so skupina protivnetnih molekul, ki se sprostijo ob prehladu ali gripi, pri poškodbah, premočnem treningu in tudi pri kroničnem  zdravstvenem  stanju. Raziskave kažejo, da je izvleček borovega lubja sposoben zmanjšati protivnetne citokine IL-1 in IL-6, ki so odgovorni za številne škodljive učinke kroničnega vnetja.

 


VITAMIN D

Vitamin D (imenovan tudi "kalciferol") je v maščobi topen vitamin, ki je naravno prisoten v nekaterih živilih, drugim dodan (mleko) in na voljo kot prehransko dopolnilo. Proizvaja se lahko tudi endogeno, ko ultravijolični (UVB) žarki sončne svetlobe zadenejo kožo in sprožijo njegovo sintezo.

Vitamin D, pridobljen z izpostavljenostjo soncu, hrano in dodatki, je biološko inerten in je za aktivacijo v telesu dvakrat procesiran. Prvi del se zgodi v jetrih, drugi pa v ledvicah.

Vitamin D spodbuja absorpcijo kalcija v črevesju. Vzdržuje ustrezne koncentracije kalcija in fosfata v serumu, da omogoči normalno mineralizacijo kosti in prepreči hipokalcemično tetanijo (nehoteno krčenje mišic, kar vodi do krčev). Potreben je tudi za rast in prenovo kosti. Brez zadostne količine vitamina D lahko kosti postanejo tanke, krhke ali se poškodujejo. Zadostnost vitamina D preprečuje rahitis pri otrocih in osteomalacijo pri odraslih. Skupaj s kalcijem pomaga tudi pri zaščiti starejših pred osteoporozo.

Moč vitamina D je tudi v tem, da vpliva na imunski sistem. V primeru virusne okužbe je tako tveganje za razvoj hujše oblike bolezni lahko manjše. 
Vitamin D ima v telesu še druge vloge, vključno z zmanjšanjem vnetja in modulacijo procesov, kot so rast celic, živčno-mišična in imunska funkcija ter presnova glukoze. Veliko genov, ki uravnavajo celično proliferacijo, diferenciacijo in apoptozo, deloma modulira vitamin D. Mnoga tkiva imajo receptorje za vitamin D.

Ker je vitamin D topen v maščobah ima lastnost, da se viški skladiščijo v našem telesu. Razpolovna doba vitamina D je 15 dni, kar pomeni, da lahko ostane v telesu tudi do dva meseca.

Dnevno telo potrebuje 600 IU (International Units) oziroma 15 mcg (mikrogramov). Ker se viški skladiščijo v maščobah so doze lahko tudi večje (4000 IU). Največjja še smiselna doza pa je 10000 IU, vendar v daljših presledkih.

BSCG ZI.png
Pričakovanja.pdf
Smernice za uporabo.pdf